Kartonnen tenten, vegetarische kost en ledlampjes: wat Belgische festivals kunnen leren van Best Kept Secret
De zomer staat voor de deur, en dan schiet het festivalseizoen uit de startblokken. Vlak over de Nederlandse grens lokt Best Kept Secret dit weekend ook veel Belgische bezoekers. Sinds de eerste editie in 2013 circuleren er op het driedaagse festival enkel herbruikbare bekers. En jaar na jaar probeert Best Kept Secret stappen vooruit te zetten op ecologisch vlak. Wat kunnen de Belgische festivals daarvan leren? En hoe veel impact hebben bepaalde keuzes? Vier maatregelen doorgelicht.

1) Recycleerbare tenten
Misschien wel de meest opvallende keuze, zijn de kartonnen festivaltenten die Best Kept Secret al enkele jaren aanbiedt. In 100 KarTenten kunnen twee personen slapen en volgens de organisatie zijn ze “minstens vier dagen waterdicht”. Nieuw is dat alle kartonnen tenten na het festival integraal gerecycleerd worden, tot bijvoorbeeld toiletpapier of schoendozen.

“Een goed idee? Het hangt ervan af hoe veel kartonnen tenten worden opgezet, en voor wie ze bedoeld zijn”, zegt Karl Vrancken die met de onafhankelijke onderzoeksinstelling VITO onder andere festivals adviseert over duurzame materialen en afvalverwerking.

“Het is een goed alternatief voor goedkope festivaltentjes uit plastic die na één weekend achterblijven op de camping. Maar tegenover een kwalitatieve tent, die meermaals gebruikt wordt en na het festival netjes mee naar huis gaat, is dit geen verbetering. Duurzame spullen voor herhaaldelijk gebruik zijn altijd beter dan wegwerpproducten.”

“Een kartonnen tent als hét alternatief voor de klassieke festivaltent aanbieden: dat zou niet koosjer zijn. Want de kartonnen tenten worden behandeld, om ze waterdicht te maken. En daarom kan dat karton niet tot een hoogwaardig product gerecycleerd worden. Het idee “mijn tent wordt achteraf toiletpapier of confetti”, klinkt aanlokkelijk, maar duurzaam is het niet. Festivals moeten bezoekers blijven aanmoedigen om hun klassieke tent na het festivalweekend niet te dumpen.”
2) Herbruikbare drinkbekers
Op Best Kept Secret drinken festivalgangers al sinds de eerste editie in 2013 uit herbruikbare bekers, die via een statiegeldsysteem worden ingezameld en na reiniging opnieuw worden gebruikt. Een systeem dat ook bestaat op Paradise City in Steenokkerzeel, en vorig jaar ook deels op de Gentse Feesten werd ingevoerd. Tegen volgend jaar moeten alle Belgische festivalorganisatoren nadenken over alternatieven, want dan zijn wegwerpbekers, blikjes of petflessen niet meer toegelaten op evenementen.

Smoking kopen

Een smoking voor de bruidengom is een trend die we de laatste tijd steeds vaker zien. En waarom ook niet! Een smoking is namelijk op en top chique! Je bent altijd feestelijk gekleed op je grote dag, daarnaast is het ook weer iets wat je onderscheid van andere. Er zijn immers maar weinig gelegenheden in België waar een tuxedo gedragen wordt. Een smoking is direct herkenbaar aan de zwarte zijden revers en aan de zwarte zijden bies aan de zijkant van de smokingbroek. trouwkostuum limburg


Stretchtenten

Een stretchtent heeft een open karakter en een organische vorm. Ideaal voor een gezellig diner, als shelter of als overdekt terras aangesloten aan een gebouw. Hoeveel gasten verwacht u? Kies uit ons aanbod van stretchtenten in verschillende kleuren en formaten. Wenst u een grotere stretchtent, dan kunnen verschillende tenten aan elkaar gekoppeld worden.